Un detinut primeste hrana de 33 lei/zi, un pacient bolnav de coronavirus de 16lei/zi.

Un detinut primeste hrana de 33 lei/zi, un pacient bolnav de coronavirus de 16lei/zi.

Un bolnav de coronavirus din Constanța – unul dintre cele șapte centre din țară – primește hrană de 16 lei/zi. Din această sumă, 10 lei sunt suportați de către Guvern, ceilalți 6 urmând a fi adăugați din bugetul Consiliului Local. Un pacient ”normal” are dreptul la 10 lei/zi, în timp ce un deținut primește hrană zilnică de 33,1 leu. Triplu decât orice alt pacient, dublu decât unul cu coronavirus.

Vidul legislativ a prins, din nou, autoritățile pe nepregătite. Nimeni nu poate preciza cu claritate cum se stabilesc normele de hrană pentru pacienții aflați într-o situație excepțională, cum sunt cei tratați de coronavirus, așa că fiecare autoritate locală va trebui să stabilească de…câți bani va mânca fiecare pacient infectat cu COVID-19.

Jurnaliștii de la ”Libertatea” au calculat. La Constanța, unul dintre cele șapte centre din țară, un pacient cu coronavirus primește hrană de 16 lei/zi. Aceasta înseamnă cei 10 lei suportați de către Guvernul României pentru in internat ”normal”, plus alți 6 lei ce vor fi adăpugați din bugetul Consiliului Local Constanța pentru a crește aportul caloric al pacienților infectați cu COVID-19. Vorbim de persoane care, pentru vindecare, au nevoie de o dietă hipercalorică, de hrană consistentă, cât mai bogată în nutrienți.

Petre Preda este administrator la ”SC Arimex Comexim 2000 SRL”, societatea care pregătește și livrează meniurile pentru TOȚI bolnavii internați în spitalele din Județul Constanța. ”Firma de catering trebuie să asigure trei mese pe zi, cu 10 lei, în condițiile în care toate alimentele s-au scumpit”, spune el. Adaugă că a trimis scrisori tututor celor 11 miniștri care s-au perindat la ”Sănătate” din 2008 până în 2016. Nu l-a băgat nimeni în seamă până în 2016, când s-au actualizat, cât de cât, prețurile.

sursa: a1.ro