Oamenii legii nu se pot atinge de farmaciile Iris Pharm

Oamenii legii nu se pot atinge de farmaciile Iris Pharm

Romania TV a difuzat, marti, al doilea episod din seria dezvaluirilor legate de neregulile care se petrec in lantul de farmacii Iris in ceea ce priveste modalitatea de eliberare a retetelor gratuite si compensate, decontate din fondul national de sanatate, episod a carui transcriere o publicam in cele ce urmeaza, si pe care il puteti urmari pe www.opiniabuzau.ro.

Astfel, o asistenta de la Iris Pharm explica unui client mecanismul prin care farmacia la care lucreaza, care nu se afla in relatii contractuale cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, elibereaza totusi asemenea retete. De altfel, aceste aspecte sunt cuprinse intr-un raport de control al CJAS Buzau, despre care OPINIA a scris in urma cu aproape un an, raport care nu s-a finalizat insa cu aplicarea prevederilor legale, respectiv rezilierea contractului cu intreaga retea de farmacii. (C.B.)


Elibereaza retete compensate desi legea le interzice sa faca asta! Angajatii unor farmacii din judetul Buzau aduna pur si simplu retetele satenilor si ii cheama pentru a le da medicamentele a doua zi! Filmarile realizate cu camera ascunsa arata cat se poate de clar ca afacerea ilegala este nefiscalizata. ,,Sa mergem pe incredere!”, este indemnul cu care cumparatorii sunt ademeniti in lantul de farmacii stapanit de preotul Paul Negoita. Romania TV a scos la iveala faptul ca aici se petrec fenomene la limita dintre miracol si escrocherie: un barbat bantuie farmaciile Iris, desi a murit inca din 2014.

– Trebuie sa vin cu cardul, cu reteta…?

– Cu cardul albastru. Era bine daca mi le aduceati de astazi, ca astazi sa vi le bagam la Vernesti direct. Si va spuneam prin telefon cat va costa. Nu pot sa va simulez eu cu cardul albastru, ca eu nu scad retete aici, de-asta v-am spus.

– A, si scadeti in alta parte?!

– Da. Sa mergem pe incredere, ca na!

– A, nu-mi dati bonul de-aici?

– Nu pot sa va dau bonul de aici!

Filmarea arata cat se poate de clar faptul ca in aceasta farmacie nu se pot elibera, legal, retete compensate sau gratuite. Sefa Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Buzau stie de ilegalitatile care se petrec aici.

– La nivelul Casei de Asigurari de Sanatate Buzau au existat mai multe sesizari cu privire la un furnizor de medicamente care elibereaza retete compensate si gratuite decontate din fondul national unic de sanatate prin locatii care nu se afla in relatie contractuala cu Casa. Aceasta incalare a obligatiei contractuale este sanctionata, potrivit prevederilor legale imperative, prin rezilierea contractului.

Sanctiunea nu s-a putut aplica in cazul farmaciilor aflate in parohia preotului Negoita pentru ca echipa de control a Casei Nationale, venita de la Bucuresti, a pus batista pe tambal.

– Avem doua rapoarte ale Casei Nationale care se contrazic. Exista un raport al auditului Casei Nationale in care spune foarte clar ca nu s-au folosit instrumentele legale care ar fi dus la aplicarea sanctiunii. S-a spus si s-a scris ca nu este de competenta institutiei noastre aceasta aplicare a prevederilor legale si acest control.

– Simtiti ca va da cineva peste mana?

– Ca reprezentant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Buzau am facut absolut tot ce a stat in putinta sa aduc la cunostinta organelor aceasta problema.

Neregulile se tin lant si in alte farmacii Iris. La intrarea in cea din comuna Udati-Manzu sunt postate doua afise. Mesajele lor se bat cap in cap: dintr-unul reiese ca aici se elibereaza retete compensate si gratuite, iar din celalalt ca acest lucru este interzis. Farmacista isi iese din minti cand vede ca imortalizam ciudatenia cu camera de filmat.

– Spuneti-mi si mie de ce se elibereaza compensate daca n-aveti voie?

– Nu stiu! Nu stiu, domnule! Ce pot sa zic eu? Duceti-va si vorbiti mai departe! Dar de ce veniti dupa mine?

– Ma duc la farmacie!

– Dar aveti voie?

– Pai sigur ca da!

– Uitati aici. Scrie „eliberam retete compensate si gratuite”!

– Si aici de ce scrie ca nu eliberati?

– Pai a fost o perioada cand nu am eliberat! Va rog frumos sa iesiti, ca nu aveti voie! De ce ati intrat in flagrant?

Pentru tupeul de a filma neregulile din farmaciile popii Negoita, echipa Romania TV n-a scapat de afurisenia fetei bisericesti.

– Ati fost platit pentru treaba asta. Ati procedat talhareste!

– Dar eu n-am inteles de ce folositi tonul asta!

– Pai…folosesc! Pentru niste escroci trebuie sa folosesti ton potrivit! O sa vedeti! Nu ma joc, sa stiti!

Nu sunt primele ilegalitati surprinse de jurnalisti in farmaciile Iris din Buzau. Romania TV a prezentat pe larg cazul socant al unui barbat decedat in urma cu 6 ani care, conform documentelor verificate de Casa Judetene de Asigurari de Sanatate, a decontat dupa moarte zeci de retete compensate in farmacia din comuna Pietroasele.

Sursa: ziare.com

Reportaj camera ascunsa Romania TV