Episcop condamnat la închisoare cu executare de Judecătoria Buzău!

Episcop condamnat la închisoare cu executare de Judecătoria Buzău!

Autointitulatul episcop Gherasim Bratu, fondatorul Mitropoliei Autonome după Vechiul Calendar, a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Buzău la 2 ani și 9 luni de închisoare cu executare pentru exercitarea fără drept a profesiei de cleric. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Controversatul preot Gheorghe Bratu, rupt de Biserica Ortodoxă Română în anul 2007, a primit o pedeapsă dură pentru faptul că a înființat o mitropolie proprie, hirotonind preoți și oficiind slujbe fără a fi recunoscut de vreo autoritate canonică ortodoxă. De altfel, magistrații și-au sprijinit decizia tocmai pe lipsa oricărei recunoașteri canonice din partea BOR în ceea ce privește autointitulata mitropolie a părintelui Gherasim.

Episcopul mai fusese condamnat în trecut pentru această faptă. În 2014, Curtea de Apel București a decis suspendarea executării pedepsei pentru autointitulatul episcop, însă o nouă faptă l-a readus pe Gherasim în centrul atenției.

În 2016, Gherasim Bratu se deplasa la Buzău pentru a oficia slujba de sfințire a unui cimitir privat de la marginea orașului. Gestul său i-a înfuriat pe reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, care s-au adresat instanței.

Ieri, Judecătoria Buzău l-a condamnat pe episcopul Gherasim la o pedeapsă de 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi. De asemenea magistrații au decis ca inculpatul să execute și pedeapsa de 2 ani și șase luni aplicat de Judecătoria București și menținută de Curtea de Apel.

Inculpatul „Episcopul” Gherasim poate face apel în termen de 10 zile.

În aceste condiții, au apărut voci care contestă validitatea slujbelor de înmormântare oficiate de Gherasim, inclusiv cea a Marioarei Zăvoranu.


Solutia pe scurt: În baza 348 alin.1 Cod penal, în ref. la art.23 alin.4 din Legea nr.489/2006, cu aplicarea art. 41 alin.1 Cod penal, condamnă inculpatul Bratu Gheorghe la pedeapsa de 3 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi ( în data de 06.08.2016; 11.06.2017 şi 15.09.2018). În baza art. 67 alin.1 Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, drepturile prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b, Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat), pe o perioada de 2 ani, după executarea pedepsei închisorii. În baza art. 65 alin.1 Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, drepturile prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat), de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În baza 16 alin.1 din Legea nr.187/2012 rap. la art. 86/4 alin.1 şi art.83 Cod penal din 1968, şi cu aplicarea art. 43 alin.1 Cod penal, revocă suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 2 ani şi 6 luni închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa penală nr. 4086/20.11.2014 a Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti, definitivă prin decizia penală nr. 154/02.02.2015 a Curţii de Apel Bucureşti, dispune executarea acestei pedepse, la care se adaugă cea aplicată prin prezenta sentinţă, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa de 2 ani şi 9 luni închisoare. Pedeapsa se execută conform art. 60 Cod penal. În baza art. 45 alin.1,3 Cod penal, rap. la art. 66 alin.1 lit.a,b Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioada de 3 ani, dupa executarea pedepsei închisorii. În baza art. 45 alin.5 Cod penal, rap. la art. 66 alin.1 lit.a,b Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În baza art. 397 Cod procedură penală, respinge acţiunea civilă formulată de partea civilă Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. În baza art. 398 rap. la art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul la 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare . Pronunţată în şedinţă publică , astăzi, 12.03.2020 .
Document: Hotarâre 12.03.2020

sursa: ebuzau.ro