Criza Coronavirus a înmulțit brusc populația unei comune din Buzău

Criza Coronavirus a înmulțit brusc populația unei comune din Buzău

De de debutul epidemiei de coronavirus în Europa, sute de persoane care munceau peste granițe s-au întors acasă în județul Buzău. 

Cele care au revenit din zonele roșii au fost duse în centrele de carantină, iar celelalte s-au izolat la domiciliu. La Buzău, sunt în carantină 56 de persoane iar aproape 900 sunt închise în casă după ce au venit din zone afectate grav de coronavirus.  

Acestea sunt însă cifrele oficiale. În realitate, sunt multe persoane care s-au întors acasă și umblă libere pe străzi. Astfel de cazuri au fost înregistrate în ultimele săptămâni la Cernătești și Movila Banului, unde abia după ce localnicii sau primarii au observat întoarcerea unor persoane în localitate, acestea din urmă au început să fie monitorizate pentru a se vedea dacă se respectă măsura izolării la domiciliu. Sunt însă alte localități în care zeci de persoane s-au întors în ultimele zile și nimeni nu știe de soarta lor. Un exemplu este comuna buzoiană Calvini, comună în care locuiesc în general cetățeni de etnie romă. 

Mulți dintre ei au fost plecați în străinătate în ultimii ani, iar acum, odată cu declanșarea crizei de coronavirus, s-au întors acasă. Situația este greu de gestionat. Deși oamenii spun că stau izolați la domiciliu, totuși este greu de spus dacă acest lucru este respectat. 

”S-au întors, da! Sunt vreo 50 de persoane – Germania, Franța..Acum, ei cică n-au fost acolo la ei, da..Sunt la domiciliu, dar vă dați seama, stau cu copiii, cu părinții, soțiile…ce izolare o fi asta, nu știu! Noi îi monitorizăm, dar, vă dați seama, dacă stă cu părinții în casă..bunică-sa vine la magazin! Unii am înțeles că vor să le dăm să mănânce..vă dați seama: dacă le dăm la unii să mănânce, toți vor cere!”, a declarat primarul Nicolae Curelea.

citeste tot articolul