Preoții „combat” pandemia de Coronavirus sfințind casele!

Preoții „combat” pandemia de Coronavirus sfințind casele!

Preoții „combat” pandemia de Coronavirus sfințind casele! Medicii nu sunt singurii în alertă în această perioadă! Preoții merg cu sfințirea din casă în casă, pentru a feri enoriașii de Coronavirus, în plină pandemie!

Se pare că, în unele parohii, preoții au decis că ar face un bine cetățenilor și enoriașilor, așa că au pornit din ușă în ușă pentru a sfinți locuințelor acestora, garanția fiind apărarea de noul virus care cuprinde de la oră la oră mai multe persoane.

Astfel de cazuri au fost prezentate de cititorii Recorder.ro, iar jurnalistul Mihai Voinea a luat legătura cu preotul Dragoș Olteanu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, după ce una dintre plângeri provenea de la un vrâncean.

„Se va răspunde doar solicitărilor punctuale ale credincioșilor vârstnici”

Acesta a părut să înțeleagă îndoielile persoanelor, mai ales că este recomandat ca acum populația să stea în izolare, acasă:

„Voi încerca să iau legătura la Vrancea, să vedem care e situația. De obicei preoții decid ei, la nivel de parohie, când e cazul să meargă. Știu că zilele trecute s-a discutat la nivel de arhiepiscopie ca în această perioadă să nu se mai meargă 

din casă în casă, dar nu știu dacă s-a transmis deja și în parohii, nu știu dacă a ajuns și la cei din Vrancea”.

După câteva ore, acesta a revenit cu o poziție oficială pentru jurnalistul Recorder: „Revin cu precizarea că, cel puțin în Arhiepiscopia Bucureștilor, deplasările cu caracter misionar-pastoral ale preoților (sfințirea caselor în această perioadă – practică pastorală negeneralizată, ci doar locală) se amână, pentru a se evita orice risc de posibilă contaminare cu foarte contagiosul nou Coronavirus. Se va răspunde doar solicitărilor punctuale ale credincioșilor vârstnici care vor să se spovedească/împărștășească acasă”.

„Nu înțeleg de unde preocuparea față de preoți”

Bineînțeles, reprezentanții bisericii apelați de jurnalist nu au răspuns toți cu seninătate și voioșie, ba chiar cu nervozitate, din partea purtătorului de cuvânt a Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, fiind întrebat dacă pupatul crucii sau icoanei poate să participe la răspândirea Coronavirusului: „Decizia rămâne la latitudinea parohiilor, întrucât nu este stare de carantină. Nu înțeleg de unde preocuparea față de preoții care merg din casă în casă, pentru că deocamdată nu s-a declarat zonă roșie, ca în Italia.

Tot umblat de la unul la altul e și când schimbi autobuzul sau metroul. Viața bisericii nu trebuie tulburată mai mult decât viața societății, să știți. Oricum, noi umblăm destul de steril. Nu avem noi ce viruși să purtăm pentru că cei suspecți se află în carantină, deci de unde să-i luăm [pe viruși] și să-i ducem în casele oamenilor?”.

În opinia mea…

Nu vreau să lungesc părerea personală sau să îi răstălmăcesc jurnalistului Recorder căutările, dar nu cred că ar fi o problemă dacă oamenii își pun baza în Dumnezeu, în această situație. Chit că, da, ne gândim la faptul că sunt manipulați sau „furați”, românii au nevoie de un cuib unde să-și liniștească sufletele. Fiecare are propria sa poziție și propria sa măsură de a se împotrivi Coronavirusului. Rugăciunea ajută omul din punct de vedere psihologic, este o ancoră în altă lume, a binelui și a purității.

Luând, însă, în considerare măsurile pe care până și Președintele țării le-a impus, atunci nu este bine ca atâția oameni să intre în contact cu o persoană ce repetat intră în casele altora și poate cu ușurință să se infecteze. Repet, pentru a mia oară: apă și săpun! Acum, mai nou: Stați în case și ieșiți la nevoie!

sursa: pov21.ro